dinsdag 30 oktober 2012

Land Rover steunt DAM



Land Rover steunt DAM
met € 50.000 !


Drive Against Malaria kan rekenen op de steun van Land Rover! 
Met de overhandiging van een cheque voor € 50.000 heeft Land Rover Nederland de steun aan Drive Against Malaria wederom met een jaar verlengd. Daarnaast werden de sleutels overgedragen van een geheel gereviseerde en gespoten Discovery, zodat ons team van Drive Against Malaria voortaan over twee Land Rovers kan beschikken voor het werk in Afrika.


FOTO:  David Robertson en Julia Samuël ontvangen de cheque van € 50.000 en de sleutels van de Discovery uit handen van      Marc Bienemann, Managing Director Land Rover BeNeLux, en van het Land Rover dealerbestuur: Peter van Herpen, Hein van Laarhoven en Jelle Romijn.

Het begint al een traditie te worden: de jaarlijkse overhandiging in het najaar van de donatie aan Drive Against Malaria door de Nederlandse importeur en dealers van het merk Land Rover. Praktisch vanaf het begin is Land Rover Nederland een enthousiast supporter van DAM. Na verschillende giften door de jaren heen, werd de steun vier jaar geleden gestructureerd, zodat Drive Against Malaria al vanaf 2008 kan rekenen op een jaarlijkse gift van € 50.000. Daarbij wordt de ene helft geschonken door de importeur en de andere helft door de dealerorganisaties.




Foto: De door Land Rover Nederland geheel gereviseerde en gespoten Discovery voor Drive Against Malaria.

“Terugkijkend over de periode dat wij Drive Against Malaria ondersteunen, kun je zeggen dat wij op een goed paard hebben gewed”, verklaart Marc Bienemann, Managing Director Land Rover BeNeLux. “Toen wij voor het eerst een bijdrage gaven, was dat omdat wij in Drive Against Malaria dezelfde waarden constateerden als bij Land Rover: een authentieke, eerlijke organisatie die ‘Above and Beyond’ gaat om mensen in Afrika te helpen. Maar ook een transparante organisatie die ‘lean and mean’ is, zonder overhead, waar geen geld aan de strijkstok blijft hangen. Doordat Drive Against Malaria uitsluitend werkt met vrijwilligers en geen duur kantoor heeft, zijn er geen kosten voor salarissen, kantoor en fondsenwerving. Dit betekent dat nagenoeg het volledige bedrag aan donaties kan worden besteed voor de bestrijding van malaria en aan de hulpverlening in Afrika, in plaats van slechts een laag percentage zoals bij talloze andere hulporganisaties.”

FOTO:  4X4 in gebieden waar DAM hulp biedt is een absolute noodzaak


Vanwege hun geografische afgelegen ligging en gebiedsomvang zijn al deze projectgebieden nauwelijks door officiele instanties in kaart gebracht. Al deze afgelegen projectdorpen vertonen over het algemeen grote overeenkomsten: een zeer arme bevolking, nauwelijks educatie, geen gezondheidszorg, het ontbreken van medische faciliteiten en extreem hoge ziektecijfers. Malaria is hier het meest schrijnend. Daarnaast komen  worminfecties en typhus veel voor.



FOTO: DAM zorgt voor de behandeling van patientjes en training van de lokale bewoners binnen alle projectgebieden.
 
Zo was Regio South West in de Centraal Afrikaanse Republiek een zwaar getroffen gebied, dat extreem moeilijk bereikbaar is. Gezondheidszorg ontbrak volledig. Hier bleek meer dan 97% van de mensen met koorts, geïnfecteerd te zijn met malaria, waarvan 96% van de kinderen onder de tien jaar geïnfecteerd was. Inmiddels wordt hier vanuit drie open hulpposten gewerkt en is een permanente post in aanbouw. Naast het verdelen van geïmpregneerde muskietennetten wordt de bevolking geconsulteerd op malaria, zieke patiënten worden behandeld en de lokale bevolking wordt getraind om zelfwerkzaamheid te bevorderen. DAM zorgt ervoor dat de bevolkingsgroepen in haar projectgebieden zichzelf kunnen helpen. Inmiddels is het aantal malaria-infecties al met 24% gedaald, met voor volgend jaar een verwachte afname tot rond 50%. Dit is een beeld dat ook in de andere projectgebieden is te zien.


Malaria is nog steeds het grootste gezondheidsprobleem van kinderen in de wereld. Per jaar zijn er gemiddeld 216 miljoen gevallen van malaria, die tot een miljoen doden tot gevolg hebben, vooral onder Afrikaanse kinderen. In Afrika sterft elke 45 seconden een kind onder de vijf jaar aan deze ziekte. Ook raken er ieder jaar tientallen miljoenen kinderen geestelijk gehandicapt als gevolg van Malaria Falciparum die de hersenen aantast. Omdat de mug alleen ’s nachts steekt, is dit probleem relatief simpel op te lossen: gezinnen voorzien van een geïmpregneerd muskietennet, dat – afhankelijk van de afmetingen en soort net – tussen de 4 en 8 euro per stuk kost. Daarmee zijn gezinnen voor zo’n vier jaar beschermd. Initiatiefnemers David Robertson en Julia Samuël brengen met hun Defender – en nu ook met hun Discovery – netten, diagnose, medicatie en educatie materiaal naar vooral zeer afgelegen gebieden in Afrika, geven samen met tientallen lokale vrijwilligers voorlichting , consulteren duizenden kinderen en genezen hen die ziek zijn. De lokale bevolking krijgt training, diagnose en medicatie, waardoor zij ook zelf in staat zijn zichzelf te helpen.  Zo worden honderdduizenden levens per jaar gespaard.