donderdag 10 mei 2012

Bewoners Dr.Wumkeshûs steunen Drive Against Malaria

Van ons Blog Team:

Tijdens een zeer bijzonder feestelijke bijeenkomst op 9 mei in het Friese woon- zorgcentrum Dr. Wumkeshûs, kregen Julia Samuël en David Robertson voor  de Stichting Drive Against Malaria - een donatie van ruim € 4.260 ten behoeve van de hulpverlening in Afrika.  



Foto: Bijzonder feestelijke bijeenkomst

Dit bedrag is de opbrengst van een speciale “Herfstmarkt Actie” en de verkoop van bijzonder fraai handgemaakte wenskaarten. Deze ware kunstwerken zijn met veel enthousiasme en toewijding gemaakt door de bewoners van het zorgcentrum om Drive Against Malaria te steunen. De opbrengst is ook de genereuze donatie van de Oud Papier Actie, van de PKN Sneek. 



Foto: De bewoners maken fraaie handgemaakte wenskaarten

Met de donatie steunen de bewoners van het woonzorgcentrum Dr. Wumkeshûs in Sneek, de missies in Yandoumbe en Babongo van Stichting Drive Against Malaria.  
“Het is fantastisch om te zien dat de bewoners en de begeleiders er in geslaagd zijn om zo 'n mooi bedrag in te zamelen voor Drive Against Malaria. Hiermee hebben zij een enorme bijdrage geleverd aan de strijd tegen malaria voor de armste bevolkingsgroepen in de dorpen Yandoumbe en Babongo in de Centraal Afrikaanse Republiek. Passie en anderen helpen gaan hand in hand en voor ons is het daarom schitterend dat de bewoners zich vol enthousiasme inzetten voor onze stichting” aldus Julia Samuël.



Foto: Interview met Julia Samuel

David Robertson: “Wij zijn heel blij dat de bewoners ons steunen in de strijd tegen malaria. Concreet betekent deze steun, dat wij ruim 4000 kinderen kunnen behandelen tegen malaria. Vooral de kinderen die nog niet de leeftijd van vijf jaar hebben bereikt. Zonder medicijnen kunnen besmette kinderen het niet overleven.” 
De bewoners zijn enorm betrokken bij het leven van de mensen uit het tropische regenwoud in Yandoumbe en Babongo, voor wie dagelijkse zorg en gezondheidszorg niet vanzelfsprekend zijn. De bewoners tonen hun verbondenheid met de armste Afrikaanse mensen, die net als wij op zoek zijn naar een gelukkig en gezond bestaan. Dat is ook de kern van de inzet van DAM voor de humanitaire hulp in de Centraal Afrikaanse Republiek.  



Foto: Julia Samuel en David Robertson aanwezig in Sneek (Foto Redactie Sneker Internetkrant)

Samuël: “We mogen nooit uit het oog verliezen dat we in één wereld leven, dat we dezelfde lucht ademen en allemaal afhankelijk zijn van wat de aarde en de natuur ons schenkt. Iedereen die gezondheid respecteert heeft ook een verbintenis met de gezondheid van mensen heel ver weg. Van mensen die er vele malen slechter aan toe zijn dan wij. Dit gaat ons allemaal aan.”
Dit saamhorigheidsgevoel zet DAM om in de hulp aan meer dan tachtig missiedorpen in Afrika. Die hulp kan alleen dankzij groothartige steun. Steun zoals die van de bewoners van het Dr. Wumkeshûs. Geweldig bedankt!

Babongo, Centraal Afrikaanse Republiek

Missie Babongo



FOTO: Het dorp Babongo en haar inwoners
 
Van ons Blog Team:
In het zuid westen van de Centraal Afrikaanse Republiek ligt het dorp Babongo. Door de geïsoleerde ligging in het tropische regenwoud is het dorp nagenoeg vrij van geweld. Toch hebben de inwoners van Babongo, voornamelijk Bayaka Pygmeeën, enorme zorgen. Zij vechten dagelijks tegen de bittere armoede, tropische ziekten en vooral malaria.




FOTO: Vele kinderen sterven aan malaria

De stichting is naar het dorp gekomen om de nummer één doodsoorzaak, malaria, onder controle te
krijgen.  Simon Elanga is een lokale Bayaka medewerker in Babongo en weet welk leed de inwoners bij zich dragen: “Er sterven in ons dorp veel kinderen. Ik ben de oudste van ons gezin en heb drie zusjes en twee broertjes verloren aan malaria. Mijn moeder is erg depressief.  Zij is doodsbang om nog meer kinderen te verliezen. In andere gezinnen is het aantal sterfgevallen onder kinderen nog hoger. De vaders van Babongo begraven de kinderen in het bos.”



FOTO: Lokale medewerker Simon Elanga

Vertrouwde omgeving

In 2010 zet DAM als eerste noodhulp, in het midden van het dorp, een open medische voorpost op. De stichting heeft deze plek strategisch gekozen, zodat de bevolking in een vertrouwde omgeving geconsulteerd kan worden. Door de open opzet kunnen alle bewoners zien hoe het DAM team te werk gaat. Zij kunnen vragen stellen die meteen door de teamleden worden beantwoord. Vanaf het moment dat de voorpost er staat, trekken de bewoners massaal naar DAM voor een consult. Vele van hen blijken geïnfecteerd met malaria en moeten snel worden behandeld.

FOTO:  Open voorpost voor hulp aan inwoners Babongo

Help DAM

De behandelingen en het gebruik van geïmpregneerde netten werpen langzaam hun vruchten af in Babongo.  Sinds DAM hier hulp biedt, daalt het aantal malaria infecties gestaag. DAM streeft ernaar dat de situatie in Babongo stabiliseert. Momenteel staat er een nagenoeg lege hulppost die enkele jaren geleden door de overheid is gebouwd.  Deze post functioneert helaas niet.  Medische kennis, diagnostische middelen en moderne medicatie ontbreken volledig. 


FOTO: Dagelijks komen ruim 300 patienten naar het DAM team

Help DAM het werk voort te zetten, waarmee acht dorpen
en tientallen Bayaka nederzettingen de hulp krijgen die zij nodig hebben.