maandag 21 mei 2012

Hulp Bamukong werpt vruchten af


Drive Against Malaria
steunt geïsoleerde Bamukong

FOTO: Aankomst in Bamukong - alleen bereikbaar met 4x4 en kano

Bamukong, een klein dorp in het zuidwesten van Kameroen. Hier wonen ruim 3.000 mensen, waarvan 1.191 kinderen onder de 5 jaar.  Bamukong is zeer geisoleerd omdat het dorp omringd is door rivieren. Hierdoor is dit dorp alleen bereikbaar per 4WD en kano. 

FOTO: Bamukong: geisoleerd en vergeten

Drive Against Malaria bezocht het dorp voor het eerst in 2009. Er waren er slechts 6 netten in het hele dorp te vinden. De netten zijn bovendien niet geïmpregneerd en zelf gemaakt. Het aantal besmettingen was schrikbarend hoog. Een persoon werd maar liefst  drie keer per jaar geïnfecteerd.  Een ernstige situatie.



FOTO: DAM treft doodzieke kinderen aan

Inmiddels zijn 397 families beschermd en is het aantal malaria infecties per jaar gereduceerd tot slechts 3 geregistreerde malaria infecties in het dorp. Drive Against Malaria  zorgt voor systematische controles en heeft hier ook haar eigen team gestationeerd. Danielle en Grace hebben zich  in Bamukong volledig toegewijd aan  het bestrijden van malaria.



FOTO: Beschermende netten voor Bamukong



Grace: "Tijdens het eerste missie bezoek van Drive Against Malaria in 2009 troffen zij hier  een extreem hoog aantal malaria infecties aan.  We zijn hier omringd door rivieren en bananenplantages. Deze plantages in combinatie met regenval vormen een uitstekende broedplaats voor de muskiet. We hebben het gehele jaar door malaria. Daar komen de seizoen pieken nog eens bij. Verpleegster Danielle: "We hebben tijdens het eerste bezoek van Drive Against Malaria de bewoners getest op malaria.


FOTO: Dorpsbewoner Jean, levert een belangrijke bijdrage.



Maar liefst 80% bleek besmet. Die zijn meteen behandeld met een malaria combinatietherapie waarna de patiënt binnen 3 dagen volledig is genezen. Door de middelen die DAM beschikbaar heeft gesteld zijn we nu eindelijk in staat om een verdere toename van het aantal malaria patiënten te voorkomen. Bamukong is een zeer afgelegen dorp. De bewoners zijn alleen te bereiken met een 4X4 en daarna per kano. Als Drive Against Malaria hier niet komt, komt er niemand."  DAM heeft overal in het dorp waarschuwingsposters opgehangen.




Ondanks dat malaria relatief eenvoudig te behandelen is, blijft de ziekte toch de grootste doodsoorzaak van kinderen en wordt ze het vaakst gediagnosticeerd in Afrikaanse landen. Elke dertig seconden sterft een kind aan malaria, 90% daarvan in Sub-sahara Afrika. Volgens de WHO sterft meer dan één op vijf kinderen (20%) in Afrika aan de gevolgen van malaria.


FOTO:  Alle kinderen worden getest



FOTO: De kinderen blijven systematische onder controle


  
 FOTO: Alle bewoners slapen onder een DAM net