donderdag 26 april 2012

Wereld Malaria Dag 2012

Wereld Malaria Dag 2012

Van ons Blog Team:
25 April is het Wereld Malaria Dag. Een dag om bij stil te staan: de ziekte veroorzaakt meer dan 1.24 miljoen doden per jaar. Dit is gebleken uit het meest recente onderzoek van de University of Queensland, in opdracht van de Bill and Melinda Gates Foundation. 90% van alle gevallen treft de armste bewoners van Afrika. Drive Against Malaria (DAM) wil dat alle Afrikaanse bevolkingsgroepen toegang krijgen tot de meest fundamentele maatregelen om de ziekte in bedwang te houden. Waarbij bescherming, medicatie en behandeling beschikbaar is voor alle mensen die in de “malaria gevaren zone” leven. In het bijzonder de vrouwen en kinderen van Afrika.


FOTO: Malaria treft vooral kinderen

Volgens het onderzoek zijn meer dan 216 miljoen mensen per jaar besmet met malaria. Om dit onacceptabel hoge besmettingsaantal te laten dalen zijn niet alleen meer netten nodig, maar ook het instellen van hulpposten in elk dorp, een verhoogde toegang tot moderne medicatie en educatie. Dit zijn de belangrijkste componenten om de strijd tegen malaria aan te gaan.
DAM ervaart dat dit realiseerbaar is. “In vele dorpen waar de DAM teams actief zijn, is een indrukwekkende vooruitgang geboekt in de bestrijding van malaria “ zegt David Robertson.


FOTO: Malaria bescherming dankzij een muskietennet

“In deze dorpen hebben onze teams malaria volledig onder controle. We leveren muskietennetten voor alle gezinnen, zorgen voor effectieve medicatie waartegen geen enkele resistentie bestaat en werken met snelle malaria tests waarmee we alle soorten malaria kunnen traceren. Zodra een bewoner geïnfecteerd is kan meteen onderzocht worden op malaria waarna we de patiënt behandelen met effectieve medicatie. Na drie dagen is de patiënt volledig genezen. Door deze doeltreffende aanpak komen sterfgevallen niet meer voor. Tijdens reguliere testdagen traceren we slechts enkele infecties die meteen geëlimineerd kunnen worden.”
Maar voegt hij eraan toe: "Vele getroffen afgelegen gebieden worden genegeerd en liggen nog steeds buiten schot van hulp."r
 

FOTO:
Alle bewoners worden systematisch getest

ACTIEF SINDS 1988

DAM is actief in malaria bestrijding sinds 1988 en heeft sindsdien ruim 90 projecten opgezet in Afrika. In de afgelopen decennia is een aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen malaria. In de jaren tachtig bestonden de geimpregneerde netten nog niet. De laatste jaren is de verdeling van miljoenen geimpregneerde netten in het algemeen beschouwd de meest effectieve preventie tegen malaria. De beschikbaarheid is aanzienlijk gegroeid.
Maar tijdens distributiecampagnes is educatie extreem belangrijk. Zonder verduidelijking belandt een muskietennet onder een bed, in plaats van er boven. In gebieden waar DAM de netten heeft verdeeld en waar deze goed gebruikt worden komen sterfgevallen onder de kinderen nauwelijks voor.


MEDICATIE EN DIAGNOSE TEKORT

Maar terwijl DAM blij is met de vooruitgang in de preventieve continentale maatregelen sinds 1988, ontdekt DAM in de meest geisoleerde gebieden dat het aantal doden onder de Afrikaanse kinderen onveranderd is. Samuël zegt “ In deze gebieden moet DAM alle zeilen bijzetten om het aantal sterfgevallen, vooral onder de kinderen, te kunnen tegenhouden.”
Volgens het onderzoek sterven elk jaar 1.2 miljoen Afrikaanse kinderen onder de leeftijd van vijf jaar aan malaria. Dit is 433.000 meer dan de bewering van de WHO. Ook de levensreddende geneesmiddelen ontbreken nog steeds in vele gebieden.
Sinds 2003 is door de beschikbaarheid van effectieve medicatie, op basis van Artemisinine combinatietherapieën (ACT's) een enorme stap vooruit gezet. "Toch is het een minderheid van de kinderen die toegang heeft tot deze primaire antimalariamiddelen.”



FOTO:
Medische DAM teams aan het werk in Centraal Afrika

Wereld Malaria Dag is een levensbelangrijke dag. Een dag waarop ruim 3000 kinderen zijn overleden als gevolg van malaria. Een dag als deze mogen we niet negeren.

U kunt het werk van Drive Against Malaria steunen. Met uw bijdrage kunnen onze teams zorgen voor medicijnen en behandeling waarmee geïnfecteerde kinderen binnen drie dagen genezen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten